Η αέλια για design & πολιτισμό

Η ΑΕΛΙΑ υποστηρίζει επαγγελματίες  του Δημιουργικού & του Πολιτιστικού Κλάδου (creative and cultural industries)

H αέλια έχει υποστηρίξει στην επαγγελματική τους ανάπτυξη άτομα που δραστηριοποιούνται επαγγελματικά ή υποψήφιους επαγγελματίες στον Δημιουργικό και τον Πολιτιστικό Κλάδο (Creative and Cultural Industries).

Χάρη στις συνεργασίες μας με σημαντικούς Εκπαιδευτικούς και Πολιτιστικούς Φορείς είχαμε τη δυνατότητα να προσφέρουμε mentoring και δικτύωση, να οργανώσουμε εκπαιδευτικά workshops αλλά και προγράμματα ενδυνάμωσης (“acceleration programs”) για επαγγελματίες ή υποψήφιους επαγγελματίες στο Δημιουργικό και τον Πολιτιστικό Κλάδο.

Ένα σημαντικό Πρόγραμμα Ενδυνάμωσης (“Αcceleration Program”)

Το 2017-2018 είχαμε την ευκαιρία να υλοποιήσουμε ένα σημαντικό Πρόγραμμα Ενδυνάμωσης (‘Acceleration Program”) για άτομα με επαγγελματική δραστηριοποίηση στους κλάδους αυτούς για λογαριασμό του Πολιτιστικού Ιδρύματος Ομίλου Πειραιώς (ΠΙΟΠ). Ήταν το Πρόγραμμα “ΔΗΜΙΟΥΡΓΩ Επαγγελματικά για την ενδυνάμωση επαγγελματιών του Πολιτιστικού  & του Δημιουργικού Κλάδου σε τρεις (3) πόλεις στις οποίες το ΠΙΟΠ έχει ιδρύσει και λειτουργεί θεματικά μουσεία για την ανάδειξη της πολιτιστικής τους κληρονομιάς (Ιωάννινα, Χίο και Βόλο).

Στο πλαίσιο του Προγράμματος “Δημιουργώ Επαγγελματικά” είχαμε την ευκαιρία να γνωρίσουμε επαγγελματίες με δυναμική, έμπνευση και δημιουργικότητα που παρά τις δυσκολίες συνεχίζουν να δημιουργούν, να ανοίγουν δρόμους και να κάνουν πράξη τις αναζητήσεις τους. Ανάλογα με τις ανάγκες μας τους προσφέραμε γνώση, καθοδήγηση και δικτύωση.  Στο πλαίσιο του προγράμματος καταγράψαμε τις απόψεις κάποιων εξ αυτών.

Συνεργασία με την Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών

H αέλια συνεργάζεται συστηματικά τα τελευταία χρόνια με την Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών-ΑΣΚΤ ,  προσφέροντας συμβουλευτική και mentoring σε αποφοίτους και οργανώνοντας εκπαιδευτικές δράσεις. Επιπλέον υποστηρίζουμε pro bono το Γραφείο Διασύνδεσης της ΑΣΚΤ για το σχεδιασμό νέων δράσεων.

Το 2018 οργανώσαμε για αποφοίτους της ΑΣΚΤ υλοποιήσαμε το σύντομο πρόγραμμα workshops επαγγελματικής ενδυνάμωσης με τίτλο “Creativity Forward” που φιλοξενήθηκε στο Innovathens της Τεχνόπολης του Δήμου Αθηναίων.

Συνεργασία με την Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων

Η αέλια συνεργάσθηκε από το 2017 έως το 2019 με το Innovathens της Τεχνόπολης του Δήμου Αθηναίων, στο πλαίσιο των  “Επιχειρηματικών Επιταχυντών για τις Δημιουργικές Βιομηχανίες”

  • προσφέροντας mentoring και
  • οργανώνοντας εκπαιδευτικά workshops (σε θέματα γραπτού λόγου, γλώσσας, σε θέματα “συναλλακτικής λογικής”, σε θέματα δημιουργίας ομάδας)

Designers @the Aegean για το Τμήμα Μηχανικών Σχεδίασης του Πανεπιστημίου Αιγαίου.

Η αέλια από την αρχή της λειτουργίας της έβαλε στο επίκεντρο τους επαγγελματίες του χώρου. Ήδη πριν την ολοκλήρωση του 1ου χρόνου λειτουργίας της, τον Απρίλιο 2014 υλοποίησε την 10-ημερη Δράση Forum – Designers @ the Aegean στη Ρόδο για την ανάδειξη του δυναμικού των φοιτητών και αποφοίτων του Τμήματος Μηχανικών Σχεδίασης Προϊόντων και Συστημάτων του Πανεπιστημίου Αιγαίου μέσα από έκθεση και δημόσιες παρουσιάσεις αλλά και με συναντήσεις δικτύωσης φοιτητών και επαγγελματιών της Ρόδου.

Μετά τη δράση συνεργαστήκαμε με φοιτητές και αποφοίτους του τμήματος σε διάφορες δράσεις και πρωτοβουλίες και βρισκόμαστε σε διαρκή επικοινωνία για την παροχή συμβουλών, για την προώθηση επαφών για επαγγελματικές συνεργασίες ενώ επιλέξαμε ως συνεργάτες για την παροχή υπηρεσιών στην αέλια (σχεδίαση ιστοσελίδων) αποφοίτους του Τμήματος.